Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Χαμάς και Τζιχάντ

Ένας επόμενος πόλεμος στη Μέση Ανατολή πρόκειται όπου να’ ναι να ξεσπάσει και σίγουρα όλα τα Μέσα Ενημέρωσης θα προβάλλουν τις σχετικές ανταποκρίσεις. Μετά από την άρνηση για εκεχειρία εκ μέρους της Χαμάς, που αφότου κατοχυρώθηκε στην περιοχή της Γάζας δεν έχει πάψει να βομβαρδίζει με ρουκέτες το νότιο Ισραήλ, οι Ισραηλινές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν σημαντικές βάσεις, αποθηκευμένα πυρομαχικά, τα κρυμμένα σε σπίτια και σχολεία αρχηγεία, και ό,τι απειλεί την ύπαρξη του πληθυσμού τους στα νότια της χώρας τους. ( Η λέξη Χαμάς αποτελείται από τ’ αρχικά Harakat al-Muqawima al-Islamiyya που σημαίνει Ισλαμική Αντιστασιακή Κίνηση).
Η Χαμάς ιδρύθηκε από το σεβαστό δάσκαλο τού Οσάμα Μπιν Λάντεν, το σεΐχη Αμπντουλάχ Γιουσούφ Ατζάμ και είναι συνδεδεμένη με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ισλαμική οργάνωση που κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο συνεργαζόταν με τους Ναζί. Η οικονομική και στρατιωτική βοήθεια που λαβαίνει από το Ιράν, και οι κοινοί τους στόχοι, μας κάνει να εννοούμε ότι πνευματικά βρίσκονται κάτω από την επίδραση του «άρχοντα της Περσίας». Να λίγα σημεία από το Καταστατικό της Χαμάς (1988): «Το Ισραήλ θα παραμείνει όρθιο μόνο μέχρι να το εξολοθρέψει το Ισλάμ… Η Ισλαμική Αντιστασιακή Κίνηση… αγωνίζεται, για να υψώσει τη σημαία του Ισλάμ πάνω σε κάθε εκατοστό της Παλαιστινιακής γης. Ο Αλλάχ είναι ο σκοπός μας, ο προφήτης το πρότυπό μας, η Τζιχάντ το μονοπάτι μας, και ο θάνατος για τον Αλλάχ η ευγενική μας πίστη».
Η Χαμάς είναι παραδομένη με ζήλο στη βίαιη Τζιχάντ, με στόχο την πλήρη καταστροφή του Ισραήλ και την εγκαθίδρυση μιας Ισλαμικής δικτατορίας σε όλη τη γη του. Απώτερος στόχος τους η επικράτηση του Ισλάμ σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές στη Γάζα κι έτσι εκπροσωπεί αυτό το λαό. Ο λαός αυτός είναι που στέλνει συνέχεια ρουκέτες στις πόλεις και στα χωριά του νότιου Ισραήλ. Στα τελευταία τρία χρόνια, αφ’ ότου το Ισραήλ τους παραχώρησε τη Λωρίδα της Γάζας, πάνω από 8.000 τέτοιες ρουκέτες έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές αλλά και θάνατο Ισραηλινών πολιτών, που δεν μπορούν να εργαστούν και να ζήσουν φυσιολογικά κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες. Για παράδειγμα, το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, έπεσαν μόνο μέσα σ’ αυτή τη μέρα 36 ρουκέτες.

Όσο χειρότερα πάνε τα πράγματα, τόσο καλύτερο είναι
Πριν από χρόνια κατανόησα μια άποψη της Κομμουνιστικής επαναστατικής στρατηγικής. Σύμφωνα με την άποψη αυτή, οι οικονομικές δυνάμεις του κόσμου προχωρούν σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία προς μια παγκόσμια κομμουνιστική κυβέρνηση. Οι εργατικές τάξεις θεληματικά ή άθελά τους, ακόμη κι αν είναι ευχαριστημένες από τις συνθήκες της ζωής τους, θα οδηγηθούν σε ενέργειες που θα καταρρίψουν τις κυβερνήσεις τους. Η επαναστατική μέθοδος είναι να προκληθούν τρομοκρατικά χτυπήματα και ενέργειες που θα κάνουν τη ζωή πολύ δύσκολη για τους πολίτες. Η τρομοκρατία και η βία θα εξαναγκάσει τις κεφαλαιοκρατικές κυβερνήσεις να δείξουν «το πραγματικό τους πρόσωπο» στην προσπάθειά τους να καταστείλουν το κακό, και μέσα σ’ αυτό θα περιορίσουν όλων τις ελευθερίες. Αυτό θα προκαλέσει προβλήματα και καταπίεση στις εργαζόμενες τάξεις. Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση, – έτσι λέει η θεωρία – οι εργάτες θα συνειδητοποιήσουν «το κακό πρόσωπο» του καπιταλισμού και η επανάσταση θα ενισχυθεί. Ίσως μια τέτοια λογική να φαίνεται περίεργη σε πολλούς, όποιος όμως το κατανοήσει θα μπορέσει να καταλάβει και την παρόμοια στρατηγική της Αλ Κάιντα του Μπιν Λάντεν, και της Χαμάς. (…)
Στη Λωρίδα της Γάζας η Χαμάς αυτό ακριβώς εφαρμόζει: «Όσο χειρότερα, τόσο το καλύτερο». Είναι σίγουροι, ότι το συνεχές χτύπημα των ρουκετών στις πόλεις και στις φάρμες τους θα εξαναγκάσει κάποτε τους Ισραηλινούς να προβούν σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα. Αυτό θα προκαλέσει πολλά δεινά στους κατοίκους της Γάζας και θα τους ωθήσει να μπουν με όλες τους τις δυνάμεις στον αγώνα της Τζιχάντ. Η Χαμάς λογαριάζει επίσης ότι αυτό θα ξεσηκώσει παγκόσμια κατακραυγή, όλος ο Ισλαμικός κόσμος θα αγανακτήσει και τουλάχιστον κάποιο ή όλα τα γειτονικά κράτη θα μπουν στο άρμα του πολέμου.

Όχι νέα, άσχημα νέα
Ίσως ν’ απορείτε, γιατί όσα συμβαίνουν από τη Χαμάς στο Ισραήλ, το συνεχές σφυροκόπημα στις πόλεις και στα χωριά του, οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν στοιχίσει τόσες ζωές, οι απαγωγές και ό,τι τέλος πάντων εξαναγκάζει το Ισραήλ να προβεί τελικά σε πολεμικές επιχειρήσεις, γιατί όλα αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη κάλυψη και προβολή από τα Μέσα Ενημέρωσης στο Δυτικό κόσμο. Η απάντηση είναι απλή. Τα Μέσα Ενημέρωσης επικεντρώνουν το φακό τους σε ό,τι πουλάει και οπωσδήποτε λαβαίνουν υπόψη τη γνώμη του Αραβικού κόσμου, και για την ενεργειακή εξάρτηση που υπάρχει αλλά και από το φόβο της τρομοκρατίας. Δεν παρουσιάζουν μιαν ακριβοδίκαιη κάλυψη και για τις δύο πλευρές, παρά μόνο κάτι λακωνικές, σχεδόν φευγαλέες ειδήσεις, σχετικά με την κατάσταση στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα οι ακροατές να μένουν μονομερώς ενημερωμένοι, αδυνατώντας να κατανοήσουν τη φύση της σύγκρουσης και το πού θα οδηγήσουν όλα αυτά στη συνέχεια. Μα αυτό δυστυχώς είναι το ζητούμενο, αυτό που δεν υπηρετούν τα Μέσα Ενημέρωσης!


Avner Boskey

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου