Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Έβεν-Έζερ: «Επιχείρηση Έξοδος»

Η Χριστιανική Οργάνωση Έβεν–Έζερ ιδρύθηκε το 1991 στο Bourmeouth (Αγγλία) από τον Gustav Scheller και μερικούς άλλους πιστούς, μετά από το Συνέδριο Μεσιτικής Προσευχής που είχε γίνει, όπως και κάθε χρόνο, στην Ιερουσαλήμ. Η ονομασία «Έβεν–Έζερ» βασίστηκε στο εδάφιο Α΄ Σαμουήλ 7:12, και θα πει «μέχρι τούδε εβοήθησεν ημάς ο Κύριος». Πάνω σ’ αυτό, σαν βασική ιδέα, στηρίζεται η ίδρυση και η λειτουργία της οργάνωσης αυτής. Χριστιανοί από όλο τον κόσμο, που έχουν κατανοήσει τα σχέδια του Θεού μέσα από τη Βίβλο, υποστηρίζουν αυτό το έργο, ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί το σκοπό του.

Ο κυριότερος στόχος αυτού του έργου είναι, σαν πρώτο βήμα, να ενημερώνονται οι Εβραίοι ως προς τις προφητείες και τα γεγονότα που υπαγορεύουν την επιστροφή τους στην βιβλική πατρίδα τους, τη γη Ισραήλ. Αυτό γίνεται ή σε ειδικές συναθροίσεις ή το συνηθέστερο, με επισκέψεις στα σπίτια τους. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται να διανυθούν χιλιάδες χιλιόμετρα, μέχρι να εντοπιστούν όλοι στις διάφορες χώρες που είναι διασκορπισμένοι, και κυρίως στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μέχρι και τα πιο απόμακρα μέρη της Σιβηρίας. Πολλές φορές χρειάζεται μια ιδιαίτερη οδηγία από τον Κύριο για να μπορέσουν να εντοπιστούν, επειδή πολλοί απ’ αυτούς ζουν σε περιοχές που τους είναι ασφαλέστερο να το κρύβουν ότι είναι Εβραίοι. Στα μέρη όπου ζουν μέσα σε μεγάλη στέρηση, τους μοιράζεται και ανθρωπιστική βοήθεια με τρόφιμα και άλλα είδη, σαν μια ορατή έκφραση της αγάπης του Θεού γι’ αυτούς.

Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει πρακτική βοήθεια για να προμηθευτούν και να τακτοποιηθούν όλα τα χαρτιά και οι βίζες που χρειάζονται για να πάνε στο Ισραήλ. Για να επιτευχθεί αυτό, ιδιαίτερα στις χώρες όπου υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, απαιτούνται ταξίδια στις πόλεις όπου βρίσκονται οι πρέσβεις και τα προξενεία, συχνά πάνω από μια φορά σε κάθε περίπτωση, και βεβαίως τα ανάλογα χρήματα στις πιο πολλές περιπτώσεις.

Τέλος ακολουθεί η μεταφορά τους, μαζί με όσες αποσκευές μπορούν να πάρουν, είτε σε κάποιο αεροδρόμιο, είτε, όπως συμβαίνει μ’ αυτούς που φεύγουν από την Ουκρανία, σε λιμάνι για να φύγουν με καράβι. Πολλές φορές η μεταφορά αυτή συμπεριλαμβάνει κι άλλες ιδιαίτερες δυσκολίες, όπως όταν πρόκειται για άτομα ηλικιωμένα, άρρωστα ή ανάπηρα. Θα μπορούσαν να εξιστορηθούν πάρα πολλά για τα όσα έχουν πραγματοποιηθεί, για το τι συνθήκες έχουν αντιμετωπιστεί και για τα εμπόδια που έχουν ξεπεραστεί όλα αυτά τα χρόνια στη πρώην Σοβιετική Ένωση. Η Οργάνωση Έβεν–Έζερ βρήκε και βοήθησε πάνω από 120.000 Εβραίους, ιδιαίτερα στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που ήταν διασκορπισμένοι στα πιο μακρινά σημεία της απέραντης αυτής χώρας, να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Όταν φθάνουν στο Ισραήλ, τους αναλαμβάνουν κρατικές υπηρεσίες με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στο εκεί κοινωνικό περιβάλλον. Αυτό περιλαμβάνει οικονομική υποστήριξη για ένα τουλάχιστο χρόνο, παιδικούς σταθμούς για τα μικρά παιδιά κι εκμάθηση της εβραϊκής γλώσσας. Υπάρχουν ειδικά προγράμματα που προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες και τις ελλείψεις των Ολίμ (έτσι λέγονται οι επαναπατριζόμενοι Εβραίοι).

Ένα άλλο, πολύ σημαντικό σημείο, είναι ότι η Οργάνωση Έβεν–Έζερ διδάσκει σε Ιουδαίους και Χριστιανούς τα σχέδια του Θεού για το λαό Ισραήλ, όπως αποκαλύπτονται μέσα στη Γραφή, και πώς εμείς οι Χριστιανοί, σαν εγκεντρισμένος κλάδος (Ρωμαίους κεφ. 11), μπορούμε να βοηθήσουμε στην εκπλήρωση των σχετικών προφητειών. Πάνω από 700 εδάφια αναφέρονται στην επιστροφή του λαού Ισραήλ στη γη που τους υποσχέθηκε ο Θεός, κι αφού αυτό είναι ζήτημα τόσο μεγάλης σημασίας για το Θεό, είναι επόμενο ότι θα πρέπει να γίνει και για μας σημαντικό. Για το σκοπό αυτό γίνονται ομιλίες σε εκκλησίες όλων των ομολογιών που αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού τον μοναδικό Σωτήρα.

Σήμερα η Οργάνωση Έβεν–Έζερ εργάζεται σε όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κι έχει γραφεία με εκπροσώπους της σε πάνω από 25 χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου πραγματοποιείται από εθελοντές που προσφέρουν το χρόνο και τις ικανότητές τους και πάνε με δικά τους έξοδο στον τόπο που θα εργαστούν, είτε στην Ευρώπη, είτε στην Άπω Ανατολή, είτε στη Σιβηρία. Με τον τρόπο αυτό τα έξοδα της Οργάνωσης περιορίζονται και τα χρήματα που συγκεντρώνει από τις προσφορές διατίθενται για τον ουσιαστικό σκοπό της μεταφοράς του λαού του Θεού στη γη του.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικά σημαντικά χωρία σχετικά με την κλήση της Οργάνωσης Έβεν–Έζερ:

«Ούτω λέγει ο Κύριος ο Θεός: Ιδού θέλω υψώσει την χείρα μου προς τα έθνη και στήσει την σημαίαν μου προς τους λαούς, και θέλουσι φέρει τους υιούς σου εν ταις αγκάλαις και αι θυγατέραι σου θέλουσι φέρθεί επ’ ώμων…» (Ησαΐας 49:22)

«Ακούσατε έθνη τον λόγον του Κυρίου και αναγγείλατε εις τας νήσους τα μακράν και είπατε, Ο διασκορπίσας τον Ισραήλ θέλει συνάξει αυτόν και θέλει φυλάξει αυτόν, ως ο βοσκός το ποίμνιον αυτού.» (Ιερεμίας 31:10)

«Τίνες είναι οι πετώμενοι ως νέφη και ως περιστέραι εις τας θυρίδας αυτών; Αι νήσοι βεβαίως θέλουσι προσμένει εμέ και εν πρώτοις τα πλοία της Θαρσείς, δια να φέρωσι μακρόθεν τους υιούς σου, το αργύριον αυτών και το χρυσίον αυτών μετ’ αυτών, δια το όνομα Κυρίου του Θεού σου και για τον Άγιον του Ισραήλ, διότι σε εδόξασε.» (Ησαΐας 60:8-9).

Σημείωση: Στο εδάφιο αυτό μπορούμε να πούμε ότι εικονίζονται αεροπλάνα και πλοία που μεταφέρουν το λαό Ισραήλ στη γη του. Η Οργάνωση Έβεν–Έζερ χρησιμοποιεί και τα δυο αυτά μεταφορικά μέσα για το σκοπό αυτό.

«Δια τούτο ιδού, έρχονται ημέραι, λέγε Κύριος, και δεν θέλουσιν ειπεί πλέον, Ζη Κύριος, όστις ανήγαγε τους υιούς Ισραήλ εκ γης Αιγύπτου, αλλά Ζη Κύριος, όστις ανήγαγε τους υιούς Ισραήλ εκ της γης του βορρά και εκ πάντων των τόπων όπου είχε διώξει αυτούς. Και θέλω επαναφέρει αυτούς πάλι εις την γην αυτών, την οποία έδωκα εις τους πατέρας αυτών. Ιδού, θέλω αποστείλει πολλούς αλιείς, λέγει Κύριος και θέλουσιν αλιεύσει αυτούς, Και μετά ταύτα θέλω αποστείλει πολλούς κυνηγούς και θέλουσε θηρεύσει αυτούς από παντός όρους, και από παντός λόφου, και από των σχισμών των βράχων. » (Ιερεμίας 16:14-16)

«Θέλω ειπεί προς τον βορράν, Δος, και προς τον νότον, Μη εμποδίσεις. Φέρε τους υιούς μου από μακράν και τα θυγατέρας μου από των άκρων της γης.» (Ησαΐας 43:6)

«Ω! ω! φεύγετε από της γης του βορρά, λέγει Κύριος, διότι σας διεσκόρπισα προς τους τέσσαρας ανέμους του ουρανού, λέγει Κύριος.» (Ζαχαρίας 2:6)

«Και αποκριθείς ο βασιλεύς θέλει ειπεί προς αυτούς, Αληθώς σας λέγω, καθ’ όσον εκάμετε εις ένα τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εις εμέ εκάμετε.» (Ματθαίος 25:40)


Αν έχετε κάποιες απορίες γι’ αυτό που μόλις διαβάσατε, γράψτε μας. Θα χαρούμε να σας απαντήσουμε σε κάθε τυχόν ερώτηση σας, καθώς και σε κάθε άλλη πληροφορία που θέλετε:


E-mail:greece@ebenezer-ef.org Website: www.operation-exodus.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου